Εκπαίδευση και άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς

2015-06-02 02:19

Δελτίο τύπου Δ.Ο.Π.Α.Π. - ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. - Εκπαίδευση και άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς

Την Κυριακή 31 Μαΐου από τις 08:30 έως τη 13:30, με προσομοιώσεις επιχειρήσεων πρώτης προσβολής δασικής πυρκαγιάς από οχήματα της ομάδας και με την πρακτική εξάσκηση του πεζοπόρου τμήματος, ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος εκπαιδεύσεων της ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. από την πυροσβεστική Ακαδημία, για την πιστοποίηση των εθελοντών.

 

Μετά το πέρας της εκπαιδεύσεως από τις 14:09 έως τις 19:00 διεξήχθη επιτυχώς η άσκηση αντιμετώπισης εκδηλωμένων μεγάλων Δασικών πυρκαγιών που οργάνωσε η ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ. , με την συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων του Βύρωνα, του Σ.Ε.Π.Π.Β/Α.Τ.Υ. και εθελοντών της ομάδας Δέλτα.

Η άσκηση κατά την πρώτη της φάση, έγινε γύρω από τον λόφο Κόρακα ενώ η δεύτερη φάση της, που άρχισε στις 16:00 και τελείωσε στις 19:00, συνεχίστηκε δυτικά του βόρειου αυχένα του Υμηττού, πάνω από τα Γλυκά Νερά, σε εξαιρετικά δύσβατο έδαφος. Κατά την διάρκειά της και σε ρυθμό κανονικής επιχείρησης, εκτελέστηκαν άμεσες προσβολές των πυρκαγιών, με συνδυασμένη δράση οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων, για αντιμετώπιση κηλιδώσεων στην υπήνεμη πλευρά , καθώς και ανάπτυξη εγκαταστάσεων και πεζοπόρου τμήματος, σε μήκος εκατοντάδων μέτρων, για την οριοθέτηση πυρκαγιάς σε εξαιρετικά δύσβατο έδαφος.

Στην άσκηση συμμετείχαν τα οχήματα ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.1 (4μελές πλήρωμα), ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.2 (4μελές πλήρωμα), ΒΥΡΩΝΑΣ 1 (4μελές πλήρωμα), το υδροφόρο «Ιλισσός» (2μελές πλήρωμα), ένα εργαλειοφόρο με κωδικό ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.3 (2μελές πλήρωμα), το όχημα μεταφοράς προσωπικού Υμηττός 1 (Σ.Ε.Π.Π.Β/Α.Τ.Υ.) και πεζοπόρα τμήματα συνολικής δυνάμεως 40 εθελοντών.

Ο Δ.Ο.Π.Α.Π., συγχαίρει τις ομάδες και τους εθελοντές που συμμετείχαν σε ένα είδος άσκησης, που για πρώτη φορά διοργανώνεται από εθελοντικές ομάδες, επισημαίνοντας ότι οι εθελοντικές ομάδες του Υμηττού αποδεικνύουν ότι είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να εκτελέσουν, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τον ρόλο τους, που είναι η αποτελεσματική επικούρηση των τακτικών κρατικών δυνάμεων.

Κλείνοντας την ανακοίνωση του ο Δ.Ο.Π.Α.Π. ευχαριστεί δημόσια όλες τις εθελοντικές ομάδες που συμμετείχαν και ιδιαίτερα την εθελοντική ομάδα του Δήμου Βύρωνα, η οποία πέραν της συμμετοχής της για όλο το διάστημα της εκπαιδεύσεως που προηγήθηκε, διέθεσε το Βύρωνας 1 και το πλήρωμά του, καλύπτοντας τις ανάγκες πυρασφάλειας του τομέα μας.